Dit is Amsterdam in 2030|Telegraaf Zondag 2017 28 mei| Telegraaf.nl

Dit is Amsterdam in 2030

Gisteren, 07:00 Paul Eldering

AMSTERDAM – We stappen binnenkort massaal over op zelfrijdende elektrische auto’s. Ook het autodelen ’on demand’ neemt een hoge vlucht. Daarmee worden duizenden euro’s bespaard.

Dat voorspelt een Amerikaans onderzoek. Hoe kijken Nederlandse experts naar het Amsterdam van 2030 en de toekomst van mobiliteit? Stadsplanoloog Zef Hemel (Universiteit van Amsterdam) en directeur Smart Mobility Carlo van de Weijer (TU Eindhoven) laten hun dromen in De Telegraaf uitkomen.

Er ontstaat volgens hen komende vijftien jaar een nieuwe samenleving, waarin openbaar en particulier vervoer samensmelten. Duur autobezit wordt zeker in grote steden vervangen door het ’taas’-principe, ’transport as a service’. Een kwestie van online bestellen. Het aantal auto’s zal daardoor halveren.

De auto als eigen ’heilige koe’ met alle vrijheid en rijplezier is straks een verouderde gewoonte waarover nieuwe generaties hun schouders ophalen. Uber-achtige oplossingen worden omarmd, stellen Hemel en Van de Weijer.

„Autorijden wordt goedkoper. Autonome voertuigen in Nederlandse steden zijn nu nog moeilijk, vanwege de grote drukte en krappe wegen. Stadscentra worden in de toekomst zo veel mogelijk autovrij gemaakt. Dan komen de voortuintjes weer uit de grond, waar de overgebleven auto’s in verstopt worden. Voetgangers en fietsers heroveren de stad”, aldus Van de Weijer.

VERKEER_STRAKS_2B

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s